pID: 8

Chiropractie is een complementaire (aanvullende) geneeswijze gericht op het corrigeren en herstellen van verstoringen in het zenuwstelsel door middel van manuele behandelingstechnieken. Het woord ‘chiropractie’ is afgeleid van het Griekse woord ‘cheiros’ (hand) en ‘pratto’ (beoefenen). Het betekent dus met de hand beoefenen.

Ons zenuwstelsel kunt u vergelijken met een snelweg met op- en afritten. Langs twee kanten gaan auto’s (zenuwsignalen) van A naar B en omgekeerd. Bij een ongeluk op de snelweg ontstaat een file. Dan rijden de autos niet goed door. En dan komen de hulpdiensten om het probleem op te lossen.

In ons lichaam kan door een probleem in ons zenuwstelsel ook een ‘file’ ontstaan. Zo een file noemen we een blokkade. De normale zenuwsignalen (de auto’s) rijden niet goed door en u voelt pijn en ongemak. De chiropractor zoekt de plek van de blokkade op en door een duwtje met de hand of met een apparaatje (een correctie) komt het verkeer (de zenuwsignalen) weer op gang.

Soms is een blokkade niet pijnlijk. Dit is te vergelijken met een versmalling van twee naar een strook op de snelweg. Het verkeer gaat trager rijden om in te voegen. Met twee stroken open gaat het allemaal vlotter. De chiropractor zoekt ook de plaats van zo een ‘wegversmalling’ op en met een ‘duwtje in de goede richting’ wordt de tweede baan weer geopend. Dan merkt u dat u soepeler beweegt en meer kracht hebt.

De chiropractie gaat uit van het vermogen van het lichaam om zichzelf te genezen, vooropgesteld dat het zenuwstelsel optimaal functioneert.

De chiropractor gebruikt specifieke druktechnieken (correcties) op het bewegingsapparaat (wervelkolom, gewrichten, armen, benen en spieren) om het zenuwstelsel te beïnvloeden en zo pijn en beperking te verminderen. Dit wordt meestal met de hand of met een instrument gedaan op een speciaal verstelbare behandelbank. Bij een aantal van deze technieken kunt u een ‘krak’ geluid horen of voelen. Dit zijn geen botten of banden die over elkaar schuren maar gas dat vrijkomt door een drukverlaging in het gewricht.

Nieuws

4 december 2022 - Stefan Bonroy
Vergoedingen
Chiropractische behandeling wordt al jarenlang vanuit het aanvullend p...   Lees meer


9 mei 2022 - Stefan Bonroy
Chiropractische behandeling
Een chiropractische behandeling omvat het corrigeren, manipuleren en m...   Lees meer

Afspraak maken?

-Afspraakformulier

of

-085-1302537

Chiropractie Bonroy is lid van